top of page
Several Open Books

Hvem skulle nogensinde ville bruge mig til noget igen?

Året var 2009 og Rikkes selvværd og selvtillid var banket helt i bund. Der var nemlig sket noget med hendes syn…

Siden 2004 blev Rikkes syn gradvist forværret. Hun lagde ikke rigtig mærke til det, for det forsvandt lige så stille, og hun vænnede sig til det… I denne periode havde Rikke arbejde som rengøringsassistent. Et par år senere, da Rikke skulle have nye briller viste det sig, at hendes syn var helt nede på 12%, men ingen kunne forklare hvorfor... Hun skulle nu igennem en masse undersøgelser lige fra sin egen øjenlæge, sygehuse og blev til sidst sendt til en øjenspecialist i Århus, som kunne diagnosticere, at Rikke lider af en kronisk hudsygdom og ødelagte hornhinder.

Tiden herefter var mørk og præget af håbløshed og opgivenhed, som blev værre og værre…

• Kan jeg noget?
• Er der overhovedet nogen der kan bruge mig til noget?
• Kan jeg ikke bare få tildelt en førtidspension?
• Lad mig være - kan jeg ikke bare få fred og ro?

- husker Rikke, at hun tænkte.

I 2009 blev hun introduceret til JobCare for første gang. Rikke havde stor glæde af, at tale med JobCares Socialfaglige konsulent om hendes situation. Konsulenten var en god støtte og troede på Rikke. Sammen blev de enige om, at Rikke skulle prøve kræfter i praktik hos en genbrugsbutik i Grindsted.

Dobbeltsynet.png

Efter praktikopholdet gik Rikke i gang med en uddannelse som butiksassistent, men hendes syn gav problemer, da hun ikke kunne se hvad der stod på tavlen og der blev ikke rigtig taget hensyn til hendes handicap. Rikke forklarer:

 

”Når jeg skal læse ser jeg 4-dobbelt. Jeg ser både en linje til venstre, højre, ovenover og nedenunder den linje, som jeg skal fokusere på”.
 

Det blev for stressende, og Rikke måtte afbryde uddannelsen.

Noget tid efter blev Rikke igen tilknyttet JobCare. På JobCare fulgte hun holdundervisning, og gik i motionscenter. Hun fremhæver, at hun specielt fik stort udbytte af kost- og livsstil forløbet ved Helle Wulff, der er et vejledningsforløb i spise- og drikkevaner. Rikke har efterfølgende tabt sig 20 kg, og hendes synsevne er øget til 30% hvilket har givet et boost til selvværdet og troen på sig selv.

 

Parallelt med holdforløbet havde Rikke også god gavn af individuelle samtaler med bla. Psykoterapeut Birgit Agerschou:

 

”Birgit var rigtig god til at sætte ord på mine tanker – det er et MUST, at have nogen at tale med. Jeg tror, at de fleste der er på kontanthjælp har noget med i bagagen. Den psykiske del skal være med for at blive klar!”
 

Rikkes selvværd og selvtillid var efterhånden ved at hele, og tiden var inde til virksomhedspraktik igen. Efter 3 mislykkede praktikforsøg kom Rikke i praktik for 4. gang hos KA Interiør i Grindsted, som bla. leverer skydedøre og indmad til skabe. Rikke blev her en del af en mindre specialafdeling på 4 ansatte, som folder pap, laver diverse montage- og pakkearbejde. En praktik, som viste sig, at være det perfekte match til Rikke, og hvor hun ligefrem næsten kunne glemme hendes synshandicap.

”Jeg kan jo nærmest folde pappet med lukkede øjne”, griner Rikke

KA interiør og Rikkes samarbejde er faktisk blevet så godt, at Rikke nu er blevet ansat på ordinære vilkår 30 timer om ugen.

Rikke opfordrer til, at hvis man bliver bedre til, at kigge på det individuelle menneske og tilpasse aktivering, tilbud og virksomhedspraktik herefter vil man opnå langt større succes med at få ledige tilbage på arbejdsmarkedet. Tværfaglig parallelindsats er en arbejdsmetode, som vi hos JobCare har benyttet gennem de sidste 18 år, og vi giver derfor med glæde opfordringen videre.

Rikke_foldepap-236x300.png
bottom of page